Mai multe organizații neguvernamentale avertizează că o modificare legislativă pune în mericol sănătatea publică
Mai multe organizații neguvernamentale avertizează că modificările aduse la o lege privind emisiile industriale pun în pericol sănătatea publică și protecția mediului. Rectificările prevăd eliminarea obligativității de autorizare pentru activități poluante precum ferme zootehnice, fabrici alimentare, stații de epurare sau comerțul cu substanțe chimice și deșeuri. Modificările s-au regăsit într-un amendament la o inițiativă legislativă adoptată în prima lectură.
Potrivit legii, statul garantează cetățenilor dreptul la un mediu sănătos și curat, iar volumul de emisii de la fiece activitate economică trebuie să fie monitorizat. Directorul executiv al asociației de protecție a mediului, Eco Contact, Iordanca-Rodica Iordanov, susține că modificările propuse de Ministerul Mediului au fost introduse netransparent în proiectul de lege, fără consultare publică și fără o evaluare de impact.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, director executiv Eco Contact: "Partea cea mai complicată este, în primul rând, modul cum s-a făcut această modificare. Modificarea s-a făcut prin amendament la o inițiativă legislativă. Inițiativa legislativă inițială se referea la domeniul apei. Amendamentul ține de emisie care nu sunt direct legate cu ceea ce s-a propus în prima inițiativă. Amendamentul nu a fost discutat. Nimeni din societatea civilă nu a avut șansa să se expună."
Consecințele aplicării noii legi ar putea fi grave. Emisiile nu vor fi calculate, nu vor fi autorizații și nu va exista vreo raportare, afirmă Iordanca-Rodica Iordanov.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, director executiv Eco Contact: "Scopul este ca să avem un sistem de monitorizare, un sistem de control și un sistem bine pus pe roate. În cazul în care nu există autorizație, dar va fi o plângere din partea cetățenilor, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va trebui totuși să efectueze un control, controlul inopinat, fiindcă așa prevede legea, dar nu va avea bază de la care să pornească în calcularea emisiilor și stabilirea prejudiciilor."
În afară de aceasta, ONG-urile de protecție a mediului atrag atenția că modificarea legislativă slăbește capacitatea statului de a preveni poluarea și contravine normelor Uniunii Europene.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, director executiv Eco Contact: "Cireașa de pe tort este dorința de integrare europeană. În cazul în care noi nu vom avea sisteme de monitorizare, nu vom avea sisteme de raportare, respectiv datele noastre nu vor putea fi prezentate ulterior Agenției Europene pentru Mediu, ceea ce înseamnă că noi nu vom avea un mecanism de verificare și nu vom putea să comparăm calitatea aerului și apei în Republica Moldova cu statele europene."
Responsabilii de la Ministerul Mediului spun că amendamentul cu pricina nu a fost elaborat de instituție, ci de un deputat.
ELENA BOBOC, comunicator Ministerul Mediului: "Amendamentul a fost făcut de un deputat în Parlament. Ministerul Mediului a dat aviz și totodată a venit cu mai multe recomandări cu privire la acest amendament."
În avizul semnat de 33 de organizații neguvernamentale, autorităților li se recomandată să păstreze toate prevederile referitoare la controlul și autorizarea activităților cu risc de poluare, precum și să asigure o consultare publică amplă înainte de orice modificare a legislației de mediu.