Peste 30 de incendii de vegetație au izbucnit, în mai multe localități, în ultimele 24 de ore
Social 27 iunie 2025, 17:10 | 155

Peste 30 de incendii de vegetație au izbucnit, în mai multe localități, în ultimele 24 de ore. Zeci de hectare agricole au fost afectate, iar cinci case din apropierea satului Purcari au fost cuprinse de flăcări. IGSU atenționează că vremea toridă sporește considerabil riscul izbucnirii focarelor, așa că oamenii trebuie să țină cont de un set de recomandări. Meteorologii au emis Cod galben de pericol de incendiu pentru întreg teritoriul Republicii Moldova, valabil până pe 3 iulie inclusiv.

Un incendiu de vegetație de proporții a izbuncit în după amiaza zilei de 26 iunie, în preajma localității Purcari. În condiții de vânt și temperaturi ridicate, flăcările s-au extins cu repeziciune spre mai multe gospodării și construcții amplasate în apropiere. Pentru lichidarea arderii au intervenit cinci autospeciale cu un efectiv de 15 angajați IGSU.

ALECO SANDU, șef adjunct al IGSU: "Un incendiu de proporții, unde au fost afectate peste zece hectare vegetație uscată, unde a fost necesar să intervină atât autoritățile locale, cât și colegii de la Inspectoratul de Poliție de Frontieră, deoarece suprafața care a fost afectată se afla în apropierea zonei de frontieră. În urma incendiului au fost afectate inclusiv cinci gospodării."

Totodată, au ars circa zece hectare de vegetație uscată. În această perioadă, este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. Astfel, trebuie să fie evitată utilizarea focului deschis.

ALECO SANDU, șef adjunct al IGSU: "Riscurile de incendii la vegetație uscată sunt însoțite de răspândirea incendiilor atât în zona forestieră, cât și către sectoarele locative ale persoanelor. Cele mai dese ori, cazurile de incendii sunt incendierea intenționată în perioada de igienizare a terenurilor agricole, neatenția în timpul fumatului și aceste cauze sunt desigur favorizate pentru că ne aflăm în perioada cu temperaturi ridicate."

IGSU îndemnă cetățenii să evite aprinderea vegetației uscate, pentru a preveni extinderea unor astfel de focare, mai ales în condițiile de temperaturi ridicate prognozate pentru următoarea perioadă.

ALECO SANDU, șef adjunct al IGSU: "Recomandăm ca resturile de vegetație uscată să fie compostate și folosite ca îngrășăminte. La fel recomandăm ca persoanele să fie foarte prudente cu utilizarea focului deschis și desigur atenție maximă în timpul fumatului. Autoritățile publice locale este necesar ca să atragă atenția la cosirea la timp a ierbii care sunt în apropierea drumurilor atât naționale cât și locale. Este necesar delimitarea terenurilor agricole prin fâșii de protecție față de zonele forestiere."

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 34 de incendii de vegetație. De la începutul anului, au fost 1542 de focare de ardere care au afectat peste 3000 de hectare de vegetație. Arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă până 15 mii de lei pentru persoanele fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Opinia ta contează. Comentează!
OSZAR »